Rólunk
Kedves Barátunk!
Mi a tihanyi bencés szerzetesek és az Apátsági Rege Cukrászda üzemeltetői és munkatársai szeretettel köszöntjük a Balaton fölé magasodó, a Balatont megkoronázó közel ezer esztendős apátság udvarában! Köszöntésünk a PAX szóval kezdődik, amely békességet jelent. Ez a megszentelt hely a 20. század közepéig valóban a teljes csend és a béke szigete volt, amely a negyedik magyar király - I. András (+1060) - nyugvóhelyét őrizte. 1961. június 16-án nyitotta meg kapuit a híres - és ma is jól működő - tihanyi visszhang történetéről, a "tihanyi regéről" elnevezett cukrászda - azóta kis túlzással élve az egész világ megfordult a Regében: Kanadától Új-Zélandig. „A Rege a modern kifinomultság és a középkori vendégszeretet elragadó elegye.” Kívánjuk, hogy Tihany félszigetének ősi békéjét, a jó ételek, italok fogyasztásának örömét és a bencés vendégszeretet valóságát tapasztalja meg kedves vendégünk Magyarország király páholyában: az Apátsági Rege Cukrászdában! Köszönjük a megtisztelő bizalmat! Szeretettel várjuk vissza!
Barkó Ágoston OSB
Tudtad, hogy cukrászdánk már több, mint 60 éve látja vendégül a tihanyba érkezőket?
Rólunk mondták
Rege Story
1961. előtt
....az Apátság gazdasági udvaraként működött
„Rege udvar: így ismeri mindenki a helyet. Mielőtt Rege udvar lett, a Bencés Apátság gazdasági
udvara volt. A Büfé árkádjaival őrizte a jelleget, hogy valamikor ez volt a lóistálló. A két hatalmas
szederfát a kacsák és pulykák számára ültették. Táplálékot szolgáltatott és a forró nyári napokon
alatta hűsöltek az udvar lakói. A presszó épülete volt a disznóól. Az Apátságból földalatti alagút
vezetett a mi későbbi raktárunkba. Valószínűleg itt tárolták az állatok ellátásához szükséges
takarmányokat. A presszóvá alakításkor az átjárót lefalazták. Az átjáró folyosó fehérre meszelt falai a teljes körű átépítés folyamán kerültek elő a föld alól.”
1961.06.16.
Megnyílt a Rege presszó.
„A személyzet mindössze négy főből állt, persze kevés volt a nyári forgalom lebonyolítására, így
aztán nyaranta erősítés érkezett Budapestről a Különlegességi cukrászdából.”
1975.
Kelemen Margit – Az első találkozás
„A két óriási szederfa még csak aprócska rügyekkel jelezte a tavaszt. Az udvart borító
bazaltkocka mintázata a nap sugarait idézte. Az egész udvar minden irányból lejtett, a közepéből
kiemelkedő egyszerű, betonból készült szökőkút irányába.”
1977.
„Igaz még nem tud róla, de május 1-től ő lesz itt az üzletvezető” – mondta Pócs úr az Önálló
Egység igazgatója Kelemen Margitnak
1978.
„Az 1978-as év végre változást hozott és javultak a munkakörülmények. Két hónap alatt szinte
mindent átépítettek és kicseréltek. A vendégtér kisebb lett, de a forgalom növekedése miatt
kellett a nagyobb pult, és csak a terem irányába lehetett terjeszkedni.”
1979.
Egy szimpla és egy dupla kávé rendel...
„A kávé nem pörkölve, hanem zölden érkezett. Villanyrezsón pörkölték a lányok azt az 5-6 kg-ot,
ami naponta elfogyott. Volt dupla kávé és szimpla kávé. A kávét durit pohárban szolgálták fel.
Egyre több volt a külföldi, főleg német vendég, akik egyáltalán nem ittak presszó kávét. Még le
sem ültek, azt kérték, hogy a kávé legyen „heiss und gross”, vagyis forró és nagy. Csak 1979-ben
jelentek meg az első kávékülönlegességek (Kávé cobbler, Rege kávé, Ír kávé, Beduin kávé,
Mexikói kávé) az árlapon. A kávét már nem kellett pörkölni. Zsírpapírszerű barna zacskóban
szállították az Omniát. Később változott a kiszerelés és a csomagolás: 1 kg-os lett, gyönyörűezüstzacskóban.”
1990.
„Első gondolatom cégvezetőként az volt, hogy saját cukrásztermelőt szeretnék. Mikor
megtudtam, hogy a Marina TCÜ-t hamarosan bezárják, örültem előrelátásomnak. Függetlenséget
akartam és valóra váltani álmomat, hogy a presszóból cukrászda legyen. Egy üzlet elnevezése
mögött szigorú szabályok szabták meg, hogy mit értékesíthet. Nagyon jó, ha van egy üzletnek
saját termelője, de nagyon-nagyon nehéz jó cukrászt találni. Három év kísérletezés után nekem
sikerült. Ő Terike. Tapintással, ránézésre tudja kiválasztani a jó alapanyagot, mert a liszteszsákok
tetején nőtt fel. Két olyan szakembertől leste el a szakma csínját-bínját, (Gönczi Kálmán, Bergmann Ernő), akikről csak felsőfokon lehet beszélni.”
1991.
„Elkészült a cukrászműhely így elhagyva a presszó megnevezést lett a neve Rege Cukrászda.”
1993.
„A cukrászda újra Bencés tulajdonba kerül.”
1996.
A cukrászda nagy átalakítása, renoválása
„...Utoljára 1996. szeptember 22-én voltunk nyitva. A rákövetkező nap reggelén, nekiálltunk
átpakolni a büfébe mindent, ami a 35 év alatt összegyűlt. Ahogy végeztünk, azonnal jöttek a
hatalmas munkagépek és szétdöntöttek mindent, kivéve az eredeti gazdasági épület, a disznóól
falait, mert azok kétszáz éves emlékeket őriznek. Eredeti boltívei alatt helyezkedik el ma is a pult.
Ha a pult előtt beszélgetni kezdünk, érdekesen visszhangzik. Elbontották az egész udvar keleti
oldalát alkotó emeletnyi magas terméskő falat is. A falat újra rakták, de a földet nem rakták
vissza mögé. Így óriási területet nyertünk: a föld alatt, de mégis nyílt kapcsolatban az udvarral. Itt alakították ki a cukrászműhelyt is gyönyörű boltíves látványablakkal.”
1997. június 5.
Ünnepélyes átadás
„Az első jéghideg sört a teraszon természetesen Richárd atyának szolgáltuk fel. A vendégtér a
beugróval nagyobb lett és új funkciót is kapott. Tavasztól őszig kiállításoknak adott otthont. A
büfé 1997-ben volt nyitva utoljára. Helyén a bencés rend egy vendégház építésébe kezdett.”
2000.
„Sikerült olyan bútort találni, amely természetes anyagból (fa és kovácsoltvas) készült.
Engedélyezték a nagy napernyők felállítását is a teraszon. Megvédik a bútort az égető naptól, de
vihar közeledtével azonnal be kell tekerni azokat, mert úgy viselkednek a szélben, mint hatalmas
vitorlák. A balatoni vihar pedig olyan, hogy pillanatok alatt lecsap, és ami az útjába kerül, azt viszi.
Egy nyári délutánon egy ilyen hirtelen jött vihar fél pillanat alatt derékba törte mindhárom
napernyőt, a támfalhoz vágva darabokra törtek.”
2011.
„Már tizennégy éve annak, hogy új köntösbe öltözött a Rege. Egy generáció nőtt fel azóta.
Repülnek az évek! – Olyan jó itt lenni!”
Szeretnénk köszönetet mondani Kelemen Margitnak, aki alázatos munkájával e történeteket
átélte és megírta.
(Kelemen Margit, Rege Cukrászda 1961-2011, az első ötven év története)
2016.
Az Apátság saját üzemeltetésébe kerül vissza a cukrászda.
Szerzetesi termékekkel, mint Gellért atya gyógyteájával, Házi levendula szörppel, Apátsági likőrökkel, és Kézműves sörökkel is kínáljuk vendégeinket.
2017.
A cukrászda teljes körű felújítása
A megnövekedett vendégforgalom kiszolgálására alkalmas melegkonyhát és cukrászműhelyt
hoztunk létre, valamint kicseréltük a Balatonra néző panorámaablakokat is.
2018.
Egy történet, amely 1961-ben indult útjára és a tradíciót visszük tovább.
2019.
Az üzemi helységeket a munkafolyamatok hatékonyabb elvégzéséhez átalakítottuk, így a
cukrászatban újra látványműhelyként folyik a mindennapi munka.
2020.
Levendulás csokoládé
Cukrászmestereinkkel hívtuk életre belga csokoládéból készítve, amely magában hordozza Tihany ízét, a levendulát!
2020.
Rege Galéria - Samsung The Frame
A kiállításra kerülő fotó, grafika és festmények digitális formában kerülnek bemutatásra. Nem
egyszerre, nem is külön-külön, hanem teljesen véletlen módon láthatóak. Nincs előre
meghatározott sorrend, a képek váltakozása teljesen egyedi és kiszámíthatatlan. Minden pillanat,
összeállítás csak az adott nézőnek szól. Egyedi és megismételhetetlen élményt nyújt a művészetek iránt érdeklődőknek.
Célunk, hogy a régi értékek és hagyományokat modern köntösbe öltöztessük. Szeretnénk, ha
Tihany újra a balatoni kulturális élet egyik központja lehetne és ennek egyik kiváló lehetősége a
Rege Galéria működésének fenntartása és egyre magasabb színvonalra emelése. Nagyon
örülnénk, ha hozzá tudnánk járulni a művészet és kultúra megszerettetéséhez a fiatalok körben is.
2021.
60 éves az Apátsági Rege Cukrászda
„PAX! Mi a tihanyi bencés szerzetesek és az Apátsági Rege Cukrászda üzemeltetői és
munkatársai szeretettel köszöntjük a Balaton fölé magasodó, a Balatont megkoronázó
közel ezer esztendős apátság udvarában! Köszöntésünk a PAX szóval kezdődik, amely
békességet jelent. Ez a megszentelt hely a 20. század közepéig valóban a teljes csend és a béke
szigete volt, amely a negyedik magyar király - I. András (+1060) - nyugvóhelyét őrizte. 1961.
június 16-án nyitotta meg kapuit a híres - és ma is jól működő - tihanyi visszhang
történetéről, a "tihanyi regéről" elnevezett cukrászda - azóta kis túlzással élve - az egész világ
megfordult a Regében: Kanadától Új-Zélandig. „A Rege a modern kifinomultság és a középkori
vendégszeretet elragadó elegye.” Kívánjuk, hogy Tihany félszigetének ősi békéjét, a jó ételek,
italok fogyasztásának örömét és a bencés vendégszeretet valóságát tapasztalja meg kedves
vendégünk Magyarország király páholyában: az Apátsági Rege Cukrászdában!”
Barkó Ágoston OSB
2021.
Tőlünk szeretettel
A Tőlünk szeretettel kampány célja, hogy olyan vállalkozásokat fogjon össze minden évben,
melyek szeretnék az év legszebb ünnepét, még csodálatosabbá tenni mások számára.
Tegyük együtt szebbé mások karácsonyát!
2022.
Gasztronómiai kínálatunk folyamatos fejlődése
A frissen készült reggelit a Balatonon csillogó “aranyhíd” fényében tölthetik el vendégeink, míg
napközben a magyar tenger ezer színben játszó kékjében gyönyörködve válogathatnak helyben
készült, könnyed ételeink és süteményeink, fagylaltkelyheink közül. A napnyugta közeledtével
pedig kellemes hangulatban fogyaszthatják el nálunk vacsorájukat, italkülönlegességeinkkel kísérve.
Levendulás specialitásainkat, ikonikus süteményeinket és mentes desszertjeinket a legnagyobb
odafigyeléssel, saját látványműhelyünkben készítjük, minőségi alapanyagok felhasználásával.
Mindemellett villás reggelivel, ropogós pizzával, változatos fogásokkal várjuk a hozzánk érkező vendégeket.
2023.
Apátsági saját pörkölésű kávé
Az Apátsági kávét minden évben gondosan válogatott, kizárólag mosott arabica kávéból és
egy csipetnyi prémium kategóriás indiai robustából állítják össze. Az Apátsági kávé a
legtökéletesebb aromakombinációt hozza el kiváló termőterületekről, mint Brazília, Etiópia,
Costa Rica, El Salvador, Dominika, Peru, Guatemala, Kolumbia, India. Tükrözi a mai trendeket
és az olasz ízvilág terén végbemenő változásokat. A közepes pörköléssel egy illatában és
utóízében kakaó, szárított gyümölcs, érett szilva, méz és fehéres, világos virágok jegyeit érezhetjük a csészénkben.
2024.
Sikerünk abban rejlik, hogy Magyarország egyik legjobb vidéki cukrászdájaként a
hagyományőrzést folyamatos megújulással és állandó minőséggel ötvözzük, így a térség
egyik legnépszerűbb gasztronómiai és turisztikai desztinációjává nőtte ki magát cukrászdánk.
Várjuk Önöket az év minden napján, hogy megtapasztalhassák az egyedülálló Rege-élményt!
1961. előtt az Apátság gazdasági udvaraként működött
Rege udvar: így ismeri mindenki a helyet. Mielőtt Rege udvar lett, a Bencés Apátság gazdasági udvara volt. A Büfé árkádjaival őrizte a jelleget, hogy valamikor ez volt a lóistálló. A két hatalmas szederfát a kacsák és pulykák számára ültették. Táplálékot szolgáltatott és a forró nyári napokon alatta hűsöltek az udvar lakói. A presszó épülete volt a disznóól. Az Apátságból földalatti alagút vezetett a mi későbbi raktárunkba. Valószínűleg itt tárolták az állatok ellátásához szükséges takarmányokat. A presszóvá alakításkor az átjárót lefalazták. Az átjáró folyosó fehérre meszelt falai a teljes körű átépítés folyamán kerültek elő a föld alól.
Kelemen Margit – Az első találkozás
A két óriási szederfa még csak aprócska rügyekkel jelezte a tavaszt. Az udvart borító bazaltkocka mintázata a nap sugarait idézte. Az egész udvar minden irányból lejtett, a közepéből kiemelkedő egyszerű, betonból készült szökőkút irányába.
Cím
Az 1978-as év végre változást hozott és javultak a munkakörülmények. Két hónap alatt szinte mindent átépítettek és kicseréltek. A vendégtér kisebb lett, de a forgalom növekedése miatt kellett a nagyobb pult, és csak a terem irányába lehetett terjeszkedni.
Egy szimpla és egy dupla kávé rendel...
A kávé nem pörkölve, hanem zölden érkezett. Villanyrezsón pörkölték a lányok azt az 5-6 kg-ot, ami naponta elfogyott. Volt dupla kávé és szimpla kávé. A kávét durit pohárban szolgálták fel. Egyre több volt a külföldi, főleg német vendég, akik egyáltalán nem ittak presszó kávét. Még le sem ültek, azt kérték, hogy a kávé legyen „heiss und gross”, vagyis forró és nagy. Csak 1979-ben jelentek meg az első kávékülönlegességek (Kávé cobbler, Rege kávé, Ír kávé, Beduin kávé, Mexikói kávé) az árlapon. A kávét már nem kellett pörkölni. Zsírpapírszerű barna zacskóban szállították az Omniát. Később változott a kiszerelés és a csomagolás: 1 kg-os lett, gyönyörű ezüstzacskóban.
Cím
Első gondolatom cégvezetőként az volt, hogy saját cukrásztermelőt szeretnék. Mikor megtudtam, hogy a Marina TCÜ-t hamarosan bezárják, örültem előrelátásomnak. Függetlenséget akartam és valóra váltani álmomat, hogy a presszóból cukrászda legyen. Egy üzlet elnevezése mögött szigorú szabályok szabták meg, hogy mit értékesíthet. Nagyon jó, ha van egy üzletnek saját termelője, de nagyon-nagyon nehéz jó cukrászt találni. Három év kísérletezés után nekem sikerült. Ő Terike. Tapintással, ránézésre tudja kiválasztani a jó alapanyagot, mert a liszteszsákok tetején nőtt fel. Két olyan szakembertől leste el a szakma csínját-bínját, (Gönczi Kálmán, Bergmann Ernő), akikről csak felsőfokon lehet beszélni.
A cukrászda nagy átalakítása, renoválása
...Utoljára 1996. szeptember 22-én voltunk nyitva. A rákövetkező nap reggelén, nekiálltunk átpakolni a büfébe mindent, ami a 35 év alatt összegyűlt. Ahogy végeztünk, azonnal jöttek a hatalmas munkagépek és szétdöntöttek mindent, kivéve az eredeti gazdasági épület, a disznóól falait, mert azok kétszáz éves emlékeket őriznek. Eredeti boltívei alatt helyezkedik el ma is a pult. Ha a pult előtt beszélgetni kezdünk, érdekesen visszhangzik. Elbontották az egész udvar keleti oldalát alkotó emeletnyi magas terméskő falat is. A falat újra rakták, de a földet nem rakták vissza mögé. Így óriási területet nyertünk: a föld alatt, de mégis nyílt kapcsolatban az udvarral. Itt alakították ki a cukrászműhelyt is gyönyörű boltíves látványablakkal.
1997. június 5.
Ünnepélyes átadás
Új munkaruhában (zöld szoknya-mellény, fehér kötény, fehér gyógycipő és a hófehér blúzon zöld csokornyakkendő) álltunk sorba szemben a bejárattal, hogy megköszönjük az új Regét. Az első jéghideg sört a teraszon természetesen Richárd atyának szolgáltuk fel. A vendégtér a beugróval nagyobb lett és új funkciót is kapott. Tavasztól őszig kiállításoknak adott otthont. A büfé 1997-ben volt nyitva utoljára. Helyén a bencés rend egy vendégház építésébe kezdett.
Cím
Sikerült olyan bútort találni, amely természetes anyagból (fa és kovácsoltvas) készült. Engedélyezték a nagy napernyők felállítását is a teraszon. Megvédik a bútort az égető naptól, de vihar közeledtével azonnal be kell tekerni azokat, mert úgy viselkednek a szélben, mint hatalmas vitorlák. A balatoni vihar pedig olyan, hogy pillanatok alatt lecsap, és ami az útjába kerül, azt viszi. Egy nyári délutánon egy ilyen hirtelen jött vihar fél pillanat alatt derékba törte mindhárom napernyőt, a támfalhoz vágva darabokra törtek.
Rege Galéria
- Samsung The Frame
A kiállításra kerülő fotó, grafika és festmények digitális formában kerülnek bemutatásra. Nem egyszerre, nem is külön-külön, hanem teljesen véletlen módon láthatóak. Nincs előre meghatározott sorrend, a képek váltakozása teljesen egyedi és kiszámíthatatlan. Minden pillanat, összeállítás csak az adott nézőnek szól. Egyedi és megismételhetetlen élményt nyújt a művészetek iránt érdeklődőknek. Célunk, hogy a régi értékek és hagyományokat modern köntösbe öltöztessük. Szeretnénk, ha Tihany újra a balatoni kulturális élet egyik központja lehetne és ennek egyik kiváló lehetősége a Rege Galéria működésének fenntartása és egyre magasabb színvonalra emelése. Nagyon örülnénk, ha hozzá tudnánk járulni a művészet és kultúra megszerettetéséhez a fiatalok körben is.
60 éves az Apátsági Rege Cukrászda
"PAX! Mi a tihanyi bencés szerzetesek és az Apátsági Rege Cukrászda üzemeltetői és munkatársai szeretettel köszöntjük a Balaton fölé magasodó, a Balatont megkoronázó közel ezer esztendős apátság udvarában! Köszöntésünk a PAX szóval kezdődik, amely békességet jelent. Ez a megszentelt hely a 20. század közepéig valóban a teljes csend és a béke szigete volt, amely a negyedik magyar király - I. András (+1060) - nyugvóhelyét őrizte. 1961. június 16-án nyitotta meg kapuit a híres - és ma is jól működő - tihanyi visszhang történetéről, a "tihanyi regéről" elnevezett cukrászda - azóta kis túlzással élve - az egész világ megfordult a Regében: Kanadától Új-Zélandig. „A Rege a modern kifinomultság és a középkori vendégszeretet elragadó elegye.” Kívánjuk, hogy Tihany félszigetének ősi békéjét, a jó ételek, italok fogyasztásának örömét és a bencés vendégszeretet valóságát tapasztalja meg kedves vendégünk Magyarország király páholyában: az Apátsági Rege Cukrászdában!"
Barkó Ágoston OSB
Gasztronómiai kínálatunk folyamatos fejlődése
A frissen készült reggelit a Balatonon csillogó “aranyhíd” fényében tölthetik el vendégeink, míg napközben a magyar tenger ezer színben játszó kékjében gyönyörködve válogathatnak helyben készült, könnyed ételeink és süteményeink, fagylaltkelyheink közül. A napnyugta közeledtével pedig kellemes hangulatban fogyaszthatják el nálunk vacsorájukat, italkülönlegességeinkkel kísérve. Levendulás specialitásainkat, ikonikus süteményeinket és mentes desszertjeinket a legnagyobb odafigyeléssel, saját látványműhelyünkben készítjük, minőségi alapanyagok felhasználásával. Mindemellett villás reggelivel, ropogós pizzával, változatos fogásokkal várjuk a hozzánk érkező vendégeket.
Apátsági saját pörkölésű kávé
Az Apátsági kávét minden évben gondosan válogatott, kizárólag mosott arabica kávéból és egy csipetnyi prémium kategóriás indiai robustából állítják össze. Az Apátsági kávé a legtökéletesebb aromakombinációt hozza el kiváló termőterületekről, mint Brazília, Etiópia, Costa Rica, El Salvador, Dominika, Peru, Guatemala, Kolumbia, India. Tükrözi a mai trendeket és az olasz ízvilág terén végbemenő változásokat. A közepes pörköléssel egy illatában és utóízében kakaó, szárított gyümölcs, érett szilva, méz és fehéres, világos virágok jegyeit érezhetjük a csészénkben.
Cím
Sikerünk abban rejlik, hogy Magyarország egyik legjobb vidéki cukrászdájaként a hagyományőrzést folyamatos megújulással és állandó minőséggel ötvözzük, így a térség egyik legnépszerűbb gasztronómiai és turisztikai desztinációjává nőtte ki magát cukrászdánk. Várjuk Önöket az év minden napján, hogy megtapasztalhassák az egyedülálló Rege-élményt!